Zelf monteren van kunststof kozijnen en deuren

 

Als u kunststof kozijnen zelf monteert bent u tegen een veel lagere prijs klaar dan wanneer u dat laat doen.

Kunststof kozijnen zelf monteren

Het zelf monteren van kunststof kozijnen kan veel geld besparen. Als u zelf handig bent hoeft dit helemaal niet ingewikkeld te zijn. Kunststof kozijnen zijn wel anders dan houten of harthouten kozijnen. Er zijn een aantal specifieke dingen die juist wel of juist niet moeten gebeuren bij het plaatsen van kunststof kozijnen. Bij levering kunt u een lijstje krijgen met de belangrijkste dingen waar op gelet dient te worden bij het plaatsen van kunststof kozijnen.

Verder is het van belang dat u de juiste afmetingen kiest. Leest u hier meer over het inmeten.
 

Garantie

Bij Kozijncompany vervalt uw garantie niet als u zelf kozijnen monteert. U kunt dus gerust zelf uw nieuwe kunststof kozijnen plaatsen.
Natuurlijk is het wel zo dat als een defect terug te leiden is naar een foutive montage of behandeling van het kozijn, de garantie voor dit deel niet telt.
 

Montagemiddelen

Het plaatsen van kunststof kozijnen kan met kozijnankers of met kozijnschroeven.

Kozijnschroeven

Meestal wordt het kozijn eerst doorgeboord om vervolgens met een kozijnschroef te verankeren. Er zijn kozijnschroeven nodig met een kop die niet breder is dan de schroef. Omdat het kozijn richting de muur aan te trekken. Indien gewenst kunt u deze schroeven er bij bestellen. Er zijn ook afdekdopjes voor.

Kozijnankers

Kozijnankers zijn ijzeren strips die precies op de buitenkant van een kozijn geklikt kunnen worden. Als het kozijn vervolgens in de sponning staat steken de strips naar binnen uit. Daar kunnen ze vastgeschroefd worden. Het nadeel is dat er meer afwerkwerk nodig is. De ankers komen namelijk in het zicht te zitten.

Als er op een stelkozijn gemonteerd wordt dient er een kunststof kozijn met aanslagrand besteld te worden. Dit kan tevens als het kozijn over de buitenmuur van bijvoorbeeld een chalet komt te zitten. In het laatste geval is er geen stelkozijn nodig.

Het extra neusje rechtsboven aan het kozijnkader is de aanslagrand. De bovenste afbeelding betreft een situatie met stelkozijn, de onderste met de aanslagrand die over de buitenmuur heen valt.

 

Monteren met stelkozijn of stomp monteren

Een kozijn kan stomp of met stelkozijn gemonteerd worden. Als we met stelkozijn monteren hebben we een kozijn met aanslagrand nodig. Deze aanslagrand, een extra randje aan de buitenkant, komt over de kopse kant van het stelkozijn te zitten. Als we stomp monteren dan hebben we normaalgesproken geen aanslagrand nodig op het kozijn, tenzij het kozijn met de aanslag over de buitenmuur heen dient te komen, zoals bijvoorbeeld bij een chalet.
Meer over de aanslangrand ziet u op de pagina profielen.
Met stelkozijnen monteren is de professionele methode. Indien u door ons laat monteren monteren wij met stelkozijn. Indien tevens een speciaal ontwikkeld stelkozijnrubber gebruikt wordt is afwerking met kit niet nodig aan de buitenzijde. Dit stelkozijnrubber kunt u indien gewenst meebestellen. In plaats van stelkozijnrubber worden er ook wel kunststof strips of DPC folie gebruikt voor de afdichting tussen het stelkozijn, de muur en het kozijn.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen.