Inmeten

Inmeten van kunststof ramen en deuren is belangrijk omdat de nieuwe kozijnen de juiste afmetingen moeten krijgen.  
Goed inmeten is een van de belangrijkste zaken als u zelf kozijnen monteert. Laat u de kozijnen door uw eigen aannemer monteren dan is het raadzaam dat deze zelf de juisten maten opneemt. U kunt voor de prijs ook eerst grofweg de afmetingen opnemen en later de offerte laten aanpassen. Liever zekerheid? Dan kunnen kunt u ook ons inschakelen om in te meten.


Afmetingen opgeven bij Kozijncompany

Bij kozijncompany geeft u de afmetingen op:

  • Inclusief de aanslagrand: indien een kozijn met aanslag gekozen wordt, dient deze in de buitenafmetingen meegerekend te worden. De aanslag, ook wel neus of neusje genoemd, is 20 mm.
  • Productiematen opgeven: de speling van bijv. 1 cm in de hoogte en in de breedte halen wij niet meer van de afmetingen in de order af. Houdt u dus bij het inmeten al rekening met de speling.
  • Binnenaanzicht: Op de offerte komen de kozijnen te staan vanaf de binnenzijde bekeken. Dus als het linker deel bijvoorbeeld 800 mm breed dient te zijn, dan wordt dit vanaf de binnenzijde gezien het linker deel. U ziet dit ook zo in de tekeningen van de offerte. Houdt u er wel rekening mee dat de buitenafmetingen inclusief de aanslagrand zijn.
  •  
    NB bovenstaande zaken staan overigens ook duidelijk vermeld in de offerte die u krijgt.

 

Tips zelf inmeten

Als u zelf inmeet dient u met verschillende zaken rekening te houden. Leest u bovenstaande 3 punten in ieder geval. Verder moet er bedacht worden of er met of zonder stelkozijn gemonteerd wordt. Meer hierover bij plaatsen kunststof kozijnen.

Aansluiting binnen- en buitenmuur

Daarnaast dient u bijvoorbeeld rekening te houden met een binnen- en buitenmuur die misschien niet in één lijn zitten. Van tevoren dient bedacht te worden of dit extra wordt opgevuld of dat er misschien een opzetprofiel besteld moet worden voor op het kozijn.

Oversteken kozijn

Als u raamdorpelstenen heeft aan de onderzijde of een lekdorpel, kan het zijn dat u een kozijn met aanslagrand besteld waarbij de aanslag over de lekdorpel of raamdorpelstenen komt te hangen. Dit “uitsteken” van het kozijn aan de onderzijde dient niet vergeten te worden om bij de hoogteafmetingen op te geven.

Spelingruimte inmeten

Meestal wordt een kunststof kozijn een cm smaller en lager besteld dan de gatmaat. Er is dan aan alle zijden 5mm extra ruimte. Dit heeft te maken met de ruimte die het kozijn nodig heeft om uit te kunnen zetten. Kunststof kozijnen mogen namelijk nooit onder spanning gemonteerd worden. Geeft u de maat op die overblijft na de aftrek, dus de echte productiemaat.

Meerdere kanten kozijn meten

Meet u altijd aan meerdere kanten van het kozijn. Een gatmaat kan boven bijvoorbeeld 90,5 cm breed zijn, en onder 91 cm. Het is vanzelfsprekend dat de grootte doorgaans op de 91 cm gebaseerd zal worden. Na een aftrek van bijvoorbeeld 1 cm zal er een kozijn van 90 cm breed besteld worden. Met de hoogte van een gatmaat of van een oud kozijn komt dit ook wel eens voor.

Aanslagrand over de buitenwand heen

Bijvoorbeeld bij chaletbouw, maar ook bij woonboten en soms bij hallenbouw, wordt ervoor gekozen dat de aanslagrand over de buitemuur heen valt. U bestelt dan dus een kozijn dat groter is dan het gat in de muur. Bijvoorbeeld: als de muuropening 100 cm is, en er gaat 2 x 2 cm aanslag bijop en vervolgens 1 cm speling af, dient er een kozijn besteld te worden van 103 cm breed.   Het kan zijn dat bovenstaande punten niet volledig zijn. Het kan ook zijn beweringen op een bepaalde situatie niet van toepassing zijn. U bent zelf verantwoordelijk voor het bestellen van kozijnen met de juiste afmetingen en aansluitingen.

Door Kozijncompany laten inmeten

Om zeker te zijn van de juist afmetingen kunt u ons inhuren voor het inmeten van de kozijnen en het bekijken van de situatie. Tevens kunt u dan vragen stellen en samen de beste montagewijze bespreken. Het tarief is afhankelijk van de locatie. Voor de prijs kunt u conact opnemen.

Soms is het nodig iets aan te passen aan de situatie. Bijvoorbeeld het wegnemen van een stukje binnenmuur of het aanbrengen van een latei. Zorgt u er dan voor dat u goed begrijpt waar wij de afmetingen op baseren. Haalt u meer of minder muur weg, of plaatst u een andere maat latij of op een andere hoogte, dan zou de afmeting niet meer kloppen.